AW – STRONGER THAN WINSTON

introduktion_AW_stronger-than-winston1AW – STRONGER THAN WINSTON

INFORMATIONSKVÄLL OM KLIMATHOTET FÖR STILLAHAVSÖARNA

& STÖD TILL ÅTERUPPBYGGNADEN EFTER CYKLONEN WINSTON

AW tisdag 22:e mars kl 17.30 Presentationerna börjar kl 18.00

Plats: Research & Development, Kvarngatan 14

Anmäl dig på facebook eller till aesmejl@gmail.com

Den förödande cyklonen Winston med vindstyrkor på över 80 meter per sekund drog på lördagen 20 februari in över Stillahavsriket Fiji. Hus har blåst bort, hem är söndertrasade, skolor obrukbara och familjerna har förlorat sin skörd, sin försörjning och sin inkomst. Befolkningen är nu extremt utsatt och behöver stöd till att återskapa en vardag. Eftersom AES länge jobbat i Fiji med resiliensbyggande åtgärder för ösamhällen vill vi i samarbete med ASF starta denna insamling för att stötta de små lokalsamhällena i östra Fiji.

Nu står Fiji inför en av sina största utmaningar, att hantera hotet från klimatförändringarna där cyklonen Winston visar sig vara en första påminnelse om den tuffa tid som kommer för dessa små ösamhällen. 2014 drabbades Haápai i Tonga hårt av cyklonen Ian, och i år uppmättes Winston som den kraftigaste cyklon som någonsin drabbat Fiji. Nu vädjar Fiji till omvärlden om stöd. Många hjälpinsatser har påbörjats men man har ännu inte en klar bild av omfattningen. Fiji består av flera små ösamhällen, där många öar är svårtillgängliga vilket medför ett komplext hjälparbete där lokalbefolkningen själva kommer behöva ta ett stort ansvar.

AES är en ideell förening med arkitekter som engagerar sig brett i samhällsfrågor och den byggda miljön. I nuläget har vi inga aktiva projekt i Fiji, men vill förstås medverka till återuppbyggande av de utsatta ösamhällen. Våra erfarenheter från Fiji har lärt oss mycket från det självförsörjande liv som öbefolkningen lever, deras vana och handlingskraft i att stödja och hjälpa varandra. Genom tidigare arbete och kontakter lokalt kan AES få ut hjälp direkt på plats, där stödet ger mest hjälp.

För att stötta Fiji vill vi även belysa frågan om klimatförändringar, och utveckla kunskaper i Sverige om kopplingen mellan de ökade havstemperaturerna och dess effekter för lokalbefolkningen. För att belysa frågan har vi bjudit in till en informationskväll med föreläsningar om Söderhavet och klimathotet. Kvällens gäster som kommer ge oss nya kunskaper är :

AARON ATTERIDGE Forskare, Stockholm Environment Institute (SEI)
Aaron har jobbat med policy utveckling och klimatanpassande åtgärder för Stillahavsregionen och kommer inleda med en överblick av Stillahavsregionen och utvecklingen/utmaningar.

MARTIN HEDBERG Meteorolog & klimatexpert, Vädercentralen
Martin kommer berätta om klimatförändringarnas konsekvenser och ge oss bakgrunden till cyklonen Winston.

ANNA SUNDMAN Arkitekt, AES
Anna var verksam som arkitekt i Fiji och genomförde flera resiliensbyggande projekt i östra Fiji och kommer delge information om projektet och processen.

 

Allt som säljs i baren går oavkortat till återuppbyggande i östra Fiji. Pengarna går oavkortat till Moturiki Development Fund, Matakavou. En lokalorganisation för samhällsutveckling i östra Fiji. De kommande månaderna ligger de främsta utmaningarna i att återuppbygga förstörda hem och skolor.

Vi behöver all hjälp vi kan få, sätt in ditt bidrag till återuppbyggnaden       SWISH 123 510 17 12 

Eller sätt in pengar direkt på vårt bankgiro 228-2747

Tack för ditt bidrag!!

fiji_winston-2
Bild från Fiji Government
fiji_winston
Bild från Fiji Government
Winston_2016_track
By Keith Edkins – Created by Keith Edkins using Wikipedia.Tracking data is from NOAA.
Advertisement
%d bloggers like this: